Jelmer Jellema

Jelmer JellemaJelmer Jellema (Leeuwarden, 1972) begon met het schrijven van gedichten in zijn scholierentijd aan het Gymnasium Apeldoorn. Dit hield hij vol gedurende zijn studie Sociaal Wetenschappelijke Informatica aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd las hij zijn gedichten met enige regelmaat, en met enig succes, voor in studentenkringen.

 

Toen het einde van zijn studie eindelijk in zicht kwam deed hij zijn eerste stappen richting proza en het bijzondere genre van het nepnieuws. Binnen dit laatste genre schreef hij jaren lang enkele items per week voor zijn website Vis in het Net.

 

De laatste jaren heeft Jelmer geprobeerd om de tijd te vinden om zich met proza bezig te houden. Zijn langere teksten (en zijn minder begrijpelijke korte) bevatten veel elementen die men ook in gedichten aan zou kunnen treffen. Mede door de proza heeft Jelmer zijn weg naar de poëzie dan ook weer wat teruggevonden.

 

Momenteel is Jelmer eigenaar van Spin in het Web, waarmee hij webruimte aanbiedt aan verenigingen en stichtingen en allerlei andere projecten ontplooit op computergebied maar ook ver daarbuiten.

 

Jelmer woont met zijn twee dochters in Apeldoorn. Hij woont sinds zijn zesde in deze gemeente, met alleen een kort intermezzo voor zijn studie en de nasleep daarvan. Tijdens die luttele vijftien jaar woonde hij in de Amsterdamse Bijlmer, Gaasperdam en Staatsliedenbuurt, en in Bussum.

 

Over zijn vertrek uit, en terugkeer naar, Apeldoorn gaat zijn gedicht Verloren Zoon, dat de Publieksprijs Stadsgedicht Apeldoorn 2009 heeft gewonnen. Dit gedicht is geschreven naar aanleiding van een oproep voor die wedstrijd, en is het eerste gedicht sinds jaren van Jelmers hand. Maar hij heeft zichzelf en vele anderen beloofd er weer eens wat meer te schrijven.

"Waarom het nu anders is" niet door in nationale gedichtenwedstrijd
Jelmers gedicht Waarom het nu anders is heeft de laatste honderd van de nationale gedichtenwedstrijd 2009 niet gehaald. Het gedicht was uit meer dan 15 duizend inzendingen wel (met zijn zesduizenden)...

Lees verder

Word lid van de nieuwsbrief en ontvang bericht van nieuw geplaatste teksten en ander nieuws. Klik hier.

Volg Jelmer op Twitter

© Jelmer Jellema
Alle gepubliceerde teksten vallen, tenzij anders vermeld, onder het auteursrecht van Jelmer Jellema. U mag deze teksten niet publiceren of verspreiden zonder zijn toestemming.